1935 gick den första backtävlingen av stapeln i Röforsbacken utanför Arboga.
Tävlingen gick under SMK Västerås ledning från början och fram till 1946 när det sista Röforsloppet arrangerades av just SMK Västerås. Till 1947 års tävling hade SMK Arboga ”köpt” arrangemanget av Västerås. Klubbens ekonomi innan köpet var då inte så bra, likvida medel saknades och man fick vända sig till ”kända” sponsorer, nämligen Nisse Lindgrens morsa, hon lånade ut pengarna till köpet av Mellansvenska Backloppet som det då kallades.
Röforsloppet är egentligen ett år äldre än så. Redan 1934 arrangerade nämligen SMK Örebro en hastighetstävling för bilar och motorcyklar uppför backen vid Röfors. Tävlingen gick emellertid dåligt och örebroarna lade ganska raskt ner verksamheten där.
Året därpå blev det SMK:s västmanlandsavdelning som provade lyckan.
Det var den stora hastighetstävlingen på is, Fredenloppet, mellan Västerås och Kvicksund som var orsaken till att första backtävlingen gick av stapeln.
Fredenloppet fick lov att ställas in på grund av töväder, och arrangörerna var konkurshotade. Fredenloppet var så stort att förare hade kommit från Europas alla hörn, och de ville ha ersättning för sitt deltagande.
Som ersättning för Fredenloppet fastnade västmanlandsavdelningen för Röforsbacken.
Den 5 maj 1935 kördes den första tävlingen där, och den blev så lyckad att den fick en uppföljning i september samma år. Loppet fick namnet Mellansvenska backloppet, och kördes därefter 2 gånger om året fram till krigsutbrottet.
1947 tog SMK Arboga över arrangemanget. Staketstolpar, elektrisk tidtagare och diverse prylar längs backen köptes för 1300 kronor, pengar som lånats ihop av tävlingsledaren Nisse Lindgrens morsa.
Naturligtvis har mycket av intresset tilldragit sig i Röforsbacken under de år backtävlingen har pågått. Backtävlingar var ordentligt i ropet under 30- och 40-talet, medans de en efter en dog ut under 50- och 60-talet
Röforsloppet klarade sig bra genom åren och var under lågperioden på 50- och 60-talet Sveriges enda backtävling.